Valtuustoaloitteitani, -kysymyksiäni ja toivomusesityksiäni valtuustossa

Monet valtuutetut istuvat valtaosan kokouksista tekemättä mitään muuta kuin äänestysnappulaa tarvittaessa. Itselläni on ollut ensimmäisestä kokouksesta lähtien periaatteena vähintään pitää puhe tai tehdä valtuustoaloite, -kysymys tai toivomusesitys jokaiseen kokoukseen. Olen pitänyt useamman kerran kolmekin puhetta kokouksen aikana. Vastaavasti olen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan aktiivisimpia jäseniä keskusteluissa. Jos ei ole aktiivinen, on melko yhdentekevää, onko paikalla lainkaan.

On kuitenkin syytä huomioida, että valtuustoaloitteiden käsittely maksaa paljon veronmaksajille ja valtuutetut tekevät myös paljon turhia valtuustoaloitteita, varmasti osin äänestäjäkuntaa miellyttääkseen. Valtuutetut voivat yrittää vaikuttaa myös ottamalla suoraan yhteyttä virkamiehiin ja esittämällä ehdotuksiaan toteutettaviksi. Tämä on kustannustehokkain, mutta näkymätön tapa vaikuttaa. Käsittääkseni tällainen vaikuttaminen on kuitenkin harvinaista. Pyrin itse vaikuttamaan kustannustehokkailla tavoilla aina tilanteeseen mielestäni parhaiten soveltuvalla tavalla.

 

Tein valtuustokauden ekan valtuustoaloitteen. Törmäsin sattumalta itselleni uuteen ongelmaan luonnon monimuotoisuuden suojelun kannalta Yliopisto-lehteä lueskellessani. Aihealue on helposti ymmärrettävä ja kompakti kokonaisuus sekä koskee lisäksi lähes kaikkien tavalla tai toisella tykkäilemää luontoa. Sopiva, sovinnollinen aihe aloittaa. Luontoarvot ja luonnonsuojelu ovat oleellinen osa myös Espoon PS:n kuntavaaliohjelmaa.

 

10.12.2019 ”Jätin eilen valtuustokysymyksen katuväkivallasta Espoossa. Hieman arveltiin, ettei siihen tule allekirjoituksia, koska tässä on viitattu monikulttuurisuuden ongelmiin. Oli kuitenkin ilahduttavaa, että valtuuston oikeasta siivestä tuli allekirjoituksia sellaisiltakin valtuutetuilta, joilla on korkea kynnys allekirjoittaa aloitteita/valtuustokysymyksiä. Vihreistä kieltäydyttiin kohteliaasti. Vasemmistolta en viitsinyt kyselläkään, ettei siellä eräs menetä taas hermojaan. Yksi allekirjoitus tuli myös keskustasta, demareilta, kristillisiltä, liberaaleilta ja sinisiltä kultakin.
Ihmettelen, että miksei useampi kuin 20 valtuutettua halunnut allekirjoittaa tätä paperia, jotta saataisiin faktaa säännöllisesti Espoon turvallisuustilanteesta. Turvallisuus ja luonto ovat tutkitusti espoolaisille tärkeimpiä arvoja. Kaikki hyötyisivät siitä, että maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskeskustelun pohjana olisi faktaa. Toisaalta en voi ymmärtää, että jos on ihmisarvon ja -oikeuksien puolella, ettei haluaisi olla jatkuvasti ajantasalla yhdessä muiden kanssa kaupungin katuturvallisuudesta. Kun ihminen saa pysyviä päävammoja katuväkivallan seurauksena on se kaikkein pahin ihmisoikeusloukkaus ja suora hyökkäys yksilön ihmisarvoa vastaan.
Eräs vihreistä sanoi, että olisi allekirjoittanut kirjallisen kysymyksen, jos tuota nuorisotalokappaletta ei olisi ollut. Tuo kappale ei kuitenkaan vaikuta millään tavoin siihen yksilön ihmisarvoa kunnioittaville ensiarvoisen tärkeään tiedonsaantiasiaan, jota valtuustokysymyksellä tavoitellaan.”

 

19.11.2019 ”Eilen hyväksyttiin valtuustotoivomukseni kehitysvammaisten työllistämisen edistämiseksi. Mm. Väylä ry on kritisoinut Espoota siitä, että pyrkimykset kehitysvammaisten työllistämiseksi palkkatyössä ovat olleet heikompia kuin naapurikaupungeissa, joissa kehitysvammaisten työllisyysaste palkkatyössä on 10 % (Espoossa 4 %). Avotyötoiminnassa kehitysvammaiset tekevät yhä töitä lähes palkatta ilman työllistymistavoitteita palkkatyöhön.”

 

Aloite opastekylteistä venevalkamiin kalojen lainmukaisen käsittelyn edistämiseksi 22.10.2019

 

21.8.2019

 

19.9.2019

 

18.3.2019 ”Toivomukseni, että tuotantoeläinten kohtelu huomioitaisiin jatkossa elintarvikekilpailutusten vastuullisuuteen liittyvissä kriteereissä Espoossa hyväksyttiin tänään valtuustossa yksimielisesti. Kriteereissä on toistaiseksi mainittu eettisinä huomioitavina seikkoina se, ettei saa loukata ihmisoikeuksia, eikä käyttää lapsityövoimaa.
Eläinten kohtelun nostamisella eettiseksi kilpailutuskriteeriksi voimme myös suosia perustellusti suomalaista tuotantoa, koska oikeastaan vain suomalaisista eläintuotteista voimme tietää vaivatta, että miten ne on tuotettu ja valita niistä ne tuottajat, joilta tilaamalla voidaan edistää eläinten olosuhteiden muutosta kohti parempaa.
Oli ilahduttavaa, että myöskin kokoomuksesta noustiin kannattamaan toivomustani ja innostuttiinpa mainostamaan jopa Tammisen karjaa eettisen kasvatuksen esimerkkinä. Kristillisistä kerrottiin, että Highland-karja saisi olla ulkona ympäri vuoden ja sitä kasvatetaan Karjalassa. Tässäpä voi löytyä hyviä vinkkejä itsellekin! Täytyypä vielä perehtyä näihin paremmin!”

 

21.1.2019 ”Terveisiä taas valtuuston kokouksesta! Käsiteltävänä oli mm. kirjallinen kysymys ympäristöterveyden huomioimisesta kaupunkisuunnittelussa. Aloite tuli demareilta. Tein oheisen valtuustotoivomuksen asiaan liittyen, joka hyväksyttiin. Pääkaupunkiseudulla ei nimittäin noudateta aina suosituksia minimietäisyyksissä siinä, mitä lähemmäs valtateitä päiväkoteja, kouluja ja asuntoja ei tulisi rakentaa.
Tieliikenteen melu häiritsee asumisen kannalta ihmisiä kaikista melun lähteistä eniten. Tieliikenteen melu häiritsi esim. Helsingissä tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 60 %:a vastaajista näiden kotona. Toisaalta suuren kaupungin keskustassa varmasti tuo ei niinkään häiritse ihmisiä, kun se nähdään väistämättä kokonaismiljööseen niin kiinteästi kuuluvaksi. Mutta alueilla, joilla ei ole melua kompensoivia tekijöitä, kuten kokemus asua keskustatoimintojen ytimessä arvokkaalla paikalla ihminen varmasti kokee melun ihan eri tavalla ylimääräisenä haittana.
Tieliikenteen melu altistaa tutkimusten mukaan verenpaine- ja sepelvaltimotauteihin silloin, kun se stressaa ihmistä ja esim. häiritsee unen laatua tai nukahtamista. Pihalla ja parvekkeellakin tulisi voida oleskella miellyttävästi.”

 

11.12.2018

 

11.12.2018 ”Tänään valtuustossa nähtiin erikoinen äänestystulos toivomusesitykseni osalta, jonka ajatuksena oli kartoittaa, löytyykö yksityisten palvelutuottajien ja kunnallisten päiväkotien välillä laatueroja lasten hyvinvoinnin huomioimisen kannalta. Miksi vasurit vastusti toivomustani, vaikka suhtautuvat nihkeästi julkisten palveluiden yksityistämisiin? Ennätysmäärä äänesti myös tyhjää; miksi?
Valtuustossa käsiteltiin myös aloitteeni kaupunkipuistojen rakentamiseksi Espoon aluekeskuksiin. Asiaan suhtaudutaan yleisesti myönteisesti ja siihen liittyvä, alle kuvattu toivomuksenikin hyväksyttiin. Kaupungilla on vaan rahat vähissä ja toisaalta virkamiehet eivät meinanneet millään ymmärtää, etten tarkoittanut kaupunkimaisten istutuspuistojen rakentamisella penkkiryhmineen mitä tahansa puistoja, kuten asukaspuistoja, nurmikenttiä tai luontoalueita kävelyreitteineen ja polunvarsipenkkeineen. Mutta katsotaan, mitä tuleman pitää!Vaikutti siltä, että kaupunkisuunnittelulautakunnasta otettiin koppia asiasta.
Myös valtuustotoivomukseni peruskoulun ja lukiokirjojen kierrätyksen tehostamismahdollisuuksien tutkimisesta kouluissa hyväksyttiin.”

 

20.11.2018

25.1.2018 ”Tässä tulee vielä eräs toinen ajatuksia herättävä äänestystulos 22.1. valtuuston kokouksesta. Esitin Hyvinvointisuunnitelmaan tavoitteeksi asunnottomuuden poistamista Espoosta sen vähentämisen sijaan seuraavalla kirjauksella: ”Asunnottomuuden vähentämisen sijaan otetaan tavoitteeksi Suomessa laillisesti ja vakinaisesti asuvien asunnottomuuden poistaminen. Tavoitteeksi tulisi siten kirjata, että ”Espoossa ei ole enää asunnottomuutta Suomessa laillisesti ja vakinaisesti asuvien keskuudessa.”
Persujen lisäksi ainoastaan kokoomuksen Hanna Konttas äänesti esitykseni puolesta. Onko punavihreille persujen vastustaminen tärkeämpää kuin kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen?
Vihreällä näkyvät äänestivät hyvinvointisuunnitelman alkuperäisen kirjauksen puolesta ja punaisella näkyvät muutosesitykseni puolesta.”

 

18.10.2018

Lansivayla 25.8.2018

Olen pyrkinyt herättelemään ja muistuttamaan valtuutettuja rohkeasti, mutta vain faktoihin perustuen Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeästä väestönvaihdoksesta, joka etenee nopeasti ja yhä hallitsemattomasti niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Suomalaiset veronmaksajat ovat pian vähemmistönä pääkaupunkiseudulla ja joutuvat kuitenkin elättämään oman kasvavan vanhusväestönsä ohella haittamaahanmuuttajia, joita on kotikaupungissani Espoossa jo nyt 40 % toimeentulotuen saajista. Tutkimusten mukaan saksalaiset ovat kymmenestä suurimmasta maahanmuuttajaryhmästä ainut talouden nettovaikutuksiltaan positiivinen ryhmä.

Suomen maahanmuuttopolitiikkaan voi kuitenkin vaikuttaa hyvin heikosti kunnallispolitiikassa, eikä aihe yleensä liity mitenkään valtuustossa käsiteltäviin asioihin. Tämän vuoksi, sekä myös omasta innostuksestani olen puhunut ja tehnyt aloitteita laaja-alaisesti myös monista muista aiheista.

Koska olen kiiruhtanut perussuomalaisten tueksi politiikkaan vasta hiljattain, monet aloitteeni ovat vasta käsittelyssä. Tällainen on esimerkiksi aloitteeni etnisten tyttöjen sukuelinten silpomisen torjumiseksi, josta on myös uutisoitu. Samoin käsittelyssä on yhä kaupunginosapuistojen perustaminen kauniine istutuksineen kaupunkilaisille kokoontumispaikoiksi Espoon aluekeskuksiin. Tähän, kuten ei moneen muuhunkaan asiaan löydy velkaantuneella Espoolla todennäköisesti kuitenkaan varoja. Tähänkin vaikuttaa osaltaan nopeasti kasvava, vähän tai ei ollenkaan verotuloja maksavien uussuomalaisten määrä.

Yläkoulujen kahdeksan aamuista luopuminen sai hyvin yhtenäistä ja vahvaa kannatusta virkamiesten ja asiantuntijoiden keskuudessa. Valtuustossa kannatus ei ollut yhtenäistä, mutta aloite meni läpi. Espoon yläkoulujen harrastuskokeilu, jossa koulujen on päätyttävä keskiviikkoisin viimeistään puoli kolmelta kuitenkin vähintään viivästyttää aloitteen toimeenpanoa.

Espoossa kunnallisten päiväkotien pihoilla tulee jatkossa olla tekemäni valtuustoaloitteen ansiosta siirrettävää metsämaata ja nurmea lasten terveyden ja viihtyisän ympäristön edistämiseksi.

Vaikuttaa siltä, että aloitteeni tennis- ja sulkapallon harrastusmahdollisuuksien säilyttämiseksi vähintään nykyisen tasoisina edisti selkeästi valtuuston tahtotilaa säilyttää myös Tapiolan tennispuisto pidemmälle tulevaisuuteen.

Valtuustoaloitteilla ja -toivomuksilla ei voi olla budjettivaikutuksia tai jos onkin, ne on käsiteltävä vielä erikseen budjettineuvotteluissa. Tämän vuoksi aloitteiden tekeminen on varsin rajoitettua. Valtuustoaloitteita tehokkaammin asioita voi edistää toisinaan olemalla yhteydessä virkamiehiin. Ehdotinkin suoraan Espoon ruokapalvelujohtajalle kasvisruoan tarjoamista kaikille vapaasti otettavaksi myös alakouluissa sekaruoan rinnalla. Kesti vain noin puolitoista kuukautta, kunnes ehdotukseni toteutettiin.

Koulukuljetuksissa olen saanut aikaiseksi paluun entisiin parempiin sopimusehtoihin, joiden mukaan kuljettajissa ei saa olla määriteltyä enempää vaihtuvuutta. Tämä on tärkeää sekä lasten turvallisuuden-, että turvallisuudentunteen kannalta ja merkitys korostuu erityislasten kohdalla.

Koulukiusaamisessa olen vaatinut erillisen ohjeistuksen laatimista menettelytavoille pahoinpitelytapauksissa. Pahoinpitelyt vaativat erityisen nopeita ja tehokkaita toimia uhrien suojaamiseksi. Lisäksi olen vaatinut, että jatkossa pahoinpitelyt kouluissa on tilastoitava erillään kiusaamistapauksista. Virkamiesten mukaan näitä ehdotuksiani käsitellään. Toivotaan, että tulosta syntyy.

Viimeksi olen ollut aktiivinen valtuustossa aktiivimallin suhteen. Työttömiltä leikataan perusturvaa, vaikka he olisivat halukkaita täyttämään aktiivimallin edellyttämän työllisyysvelvoitteen. Kaikille halukkaille ei riitä työtä, koska työpaikkoja on vähemmän kuin -tekijöitä ja lisäksi on kohtaanto-ongelma. Esitin valtuustotoivomuksen, jossa esitin, että kaupunki järjestää työllisyysvelvoitteen täyttämiseksi halukkaille vaikka vanhusten ja syrjäytyneiden nuorten auttamistyötä. Valtuuston oikeistosiipi oli kuitenkin ehdotusta vastaan ja aivan liian moni äänesti tyhjää.

Tässä eivät olleet kaikki valtuustolle esittämäni ehdotukset, eivätkä kaikki näy valtuutettujen aloitepankissa. Olen ehdottanut esimerkiksi muutoksia hyvinvointisuunnitelmiin ja kaupungin strategiaan. Erästä kaupunkilaisten hyvinvointisuunnitelmaa käsiteltäessä vain hyvin pieni osa valtuutetuista kannatti ehdotustani ottaa tavoitteeksi kaikkien suomalaisten kodittomuuden poistaminen Espoossa. Tätä oli vaikea käsittää. Osalla valtuutetuista äänestyskäyttäytymiseen vaikutti ehkä se, että puhuttiin vain suomalaisista, eikä myös ulkomaalaisista ja ehkä vielä laittomistakin maahan jääneistä.

Yleisesti ottaen olen kokenut, että aloitteisiini ja ehdotuksiini on suhtauduttu valtuustossa myönteisesti. Myös maahanmuuton ja Espoon kiivaaseen väestönkasvuun liittyviä ongelmia käsitelleitä puheitani on kuunneltu asiallisesti, enkä ole kohdannut voimakkaita vastareaktioita. Koen, että kykenen vaikuttamaan.