(Julkaistu sosiaalisessa mediassa 29.11.2021)
Sain toisessa kaupunginhallituksen kokouksessani ensimmäisen, vaikka vähäisen muutosesitykseni läpi. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa oli hyväksytty äänestyksessä täpärästi muutosesitys, jonka mukaan kaavasuunnittelijan esitys edellyttää Kattilalaaksoon rakennettaviksi suunnitellut kerrostalot punatiiliverhoiltaviksi kumottiin, jotta grynderi saisi vapaasti päättää kerrostalojen pintamateriaalista. Tietenkään rakennuttajalla ei ole vastaavaa asiantuntemusta ja intressiä suunnitella pintamateriaalia alueelle sopivaksi kuin kaavoittajalla ja arkkitehdeillä. Helposti mentäisiin halvimmilla ratkaisuilla, jotta saadaan parhaat voitot.
Espoossa kun asuntoihin saadaan aina asukkaat, vaikka kuinka paljon rakennettaisiin, kuten kaupunginjohtajakin on todennut – ja tässä tapauksessa voisi lisätä – ja vaikka rakennettaisiin minkä näköistä. Punatiili kuulostaa aika perusvaihtoehdolta, mutta tässä tapauksessa kaavoittajalla on ilmeisesti ollut mielessä alueen tiilitehdashistoria.
En kannata turhaa sääntelyä, mutta vierastan myös sellaista dogmaattisuutta ja sinisilmäisyyttä, jota kokoomuksen nuorempi polvi valtuustossa tuntuu edustavan ja jossa uskotaan markkinavoimien siunauksellisuuteen ja sääntelyn purkamiseen lähes kaikessa. Markkinavoimat eivät toimi kunnolla, kun asunnoilla on täällä kysyntää rajattomasti niin kauan kuin turvapaikanhakijoita virtaa Suomeen.