Tekniikan Maailma (2.12.2022) kertoi huolestuttavaa tietoa tiskikoneiden ainejäämien vaikutuksesta elimistöön. Lähes jokaiselle meistä lienee tuttu välillä kaupunkilegendaksi arveltu kertomus siitä, kuinka patologit väittävät kuolleen ihmiskehon säilyvän luonnollista pidempään mm. tiskiainekemikalisaation vaikutuksesta. Tiedustelin koulujen tiskikoneiden mahdollisesti aiheuttamasta kemikaalikuormasta Espoon ruokapalvelujohtajalta ja vastaus on kuvan alla.

”Espoo Catering käyttää kotimaisia ammattikäyttöön tarkoitettuja konetiskiaineita ja käytetyt huuhtelukirkasteet ovat joutsenmerkittyjä (https://joutsenmerkki.fi/) tuotteita, joka tarkoittaa erittäin tarkkaa analyysiä ympäristövaikutuksista, kuten raaka-aineiden alkuperästä, biohajoavuudesta, vaaraluokituksista sekä turvallisuudesta ja näille kaikille on tiukat vaatimustasot. Käytettävät huuhtelukirkasteet eivät sisällä artikkelissa mainittuja alkoholi-etoksylaatteja. Ruokaviraston sivulla https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tilat-ja-valineet/puhtaus-ja-kunnossapito/astiahuolto/ pesuprosessin yhtenä osana mainitaan huuhtelukirkaste, joka nopeuttaa astioiden kuivumista

Konetiskiaineiden valmistajan mukaan astioiden pinnalle ei saa jäädä myrkyllisiä aineita. Mikäli näin on, valmistaja ei ole huolehtinut tuotteiden turvallisuudesta riittävällä tavalla. Lisäksi tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteissa pitää näkyä myrkyllisiksi luokitellut raaka-aineet kemiallisissa tuotteissa, koska ilmoitusvelvollisuus on jo hyvin pienistä pitoisuuksista alkaen. Suomessa pesu- ja puhdistusaineala toimii vastuullisesti ja viranomaistaho valvoo heidän toimintaansa kuten myös kaikkien ateriapalvelutuottajien toimintaa.

Seuraamme viranomaistahojen tiedottamista ammattikeittiöihin liittyvissä asioissa koko ajan.”