Terveisiä Espoon vaaliteltalta! 18-vuotias lukiolaispoika tuli teltalle ja kysyin, mikä häntä PS:ssä vetää puoleensa. Nuorukainen kertoi ensin, kuinka hänen kokemansa mukaan huumekauppaa pyörittävät nykyään etupäässä etniset ihmiset. Tämän jälkeen lukiolaispoika  kertoi väkivallasta, jota hän on nähnyt nuorten kokoontumisissa. Kolmantena ongelmana poika nosti esille kotibileryöstöt. Lukiolaisen muaan Espoossa esiintyy sama ilmiö, josta olen kuullut Helsingistä – Sarvesta juureutuvat menevät usein kuokkimaan kymmenittäin nuorten kotibileisiin ja vievät kaiken, mikä on arvokasta ja myytävissä. Etnoilla on kuulemma myös lähes aina teräaseet mukana. Täällä Espoossa onkin uutisoitu paikallislehdessäkin, kuinka teräaseiden mukana kantaminen on yleistynyt.

Otetaan ensin pojan kokemukset kesältä Hietsussa (Hietaniemen uimaranta). Hän oli nähnyt kuluneena kesänä Hietsussa kaksi pahoinpitelyä etnojoukkojen toimesta. Näistäkään ei ole ollut mediassa. Ensimmäisessä tapauksessa kantisnuorelta oltiin tultu pyytämään nuuskaa. Hän tarjosi ystävällisesti sormiensa välissä yhtä tyynyä. Etno sanoi, ettei se kelpaa, vaan hän haluaa ottaa itse rasiasta. Kantisnuori sanoi, että jos ei kelpaa, niin ei sitten. Sen jälkeen etno oli lyönyt kantista naamaan niin, että veri oli lentänyt ja kantispojan kuulemma aivan uudet kengät olivat veressä. Toivon, ettei nenä murtunut, mutta en tiedä, miten kävi 😔.

Toisessa tapauksessa etno oli hakannut Hietsussa toisen etnon niin, että uhri jäi ”sätkimään maahan”. Tällaista oli aivan sietämätöntä kuulla. Kertoja epäili, että siinä oli tullut vakava aivovamma. Ambulanssi tuli paikalle hakemaan uhria.

Vaikuttaa siltä, että Hietsu on nykyään aika riskipaikka nuorille. Eräs em. kirjoitteluni sosiaalisessa mediassa lukenut isä kommentoi, että somali oli napannut hänen tyttärensä laukun siellä. Varas oli juossut ringissä istuneen tyttöporukan läpi ja varastanut laukun. Tyttö oli rynnännyt perään, mutta isä vannotti tytärtään, ettei tämä lähde vastaisuudessa perään, koska voi tulla helposti puukosta. Laukku löytyi, mutta kamera ja kännykkä oli viety. Hauska yksityiskohta oli, että rahapussikin oli tallella, koska se näytti meikkipussilta. Poliisi oli jäljittänyt kännykän kongolaiselta kauppiaalta, koska isä pitää kirjaa sarjanumeroista. Poliisi suositteli kuitenkin kännykän hävittämistä, koska sitä oli ilmeisesti käytetty huumekaupassa.

Kotibileiden ryöstöstä olen kuullut eräältä nuorten parissa työskentelevältä, että kyseessä on ihan selkeä ilmiö Helsingissä, ja tietolähde on erittäin luotettava. Nyt sain kuulla, että Espoossa tapahtuu samaa. Kuulemma nämä porukat tulevat kuokkimaan usein jonkun bilevieraan tutun kautta tai vastaavan löyhän sidoksen. Sitten ottavat kaiken, millä on arvoa mukaansa. Lukiolaispojan kaverilta oli viety myös Kela-kortti, jota kertoja piti esimerkkinä, kuinka kaikki otetaan. Se oli ollut ilmeisesti poissa lompakosta, irrallaan.

Lukiolaispojan mukaan etnohakkaajia ei yleensä saada kiinni, koska väkivalta tapahtuu isoissa nuorten kokoontumisissa, joissa nautitaan alkoholia, eikä tekijää enää tunnistettaisi. Näissä on helppoa hävitä nopeasti väkijoukkoon. Rikosilmoituksiakaan tuskin tehdään, jos uhri ei usko tunnistavansa tekijää.

Kuntavaalistartti Ratsutorilla