Entinen Maahanmuuttokriittiset- ja nykyinen Kansallismielinen-ryhmä, jossa olen toisena ylläpitäjänä on Facebookin toimesta laitettu pois siten, että se näkyy enää ylläpitäjille – ainakin toistaiseksi. Moni on saattanut ajatella, että on tullut ehkä poistetuksi ryhmästä, kun sitä ei enää näy.

Sain juuri kuulla, että Facebook on sulkenut myös Perussuomalainen Suomi -Facebook-ryhmän pari kuukautta sitten, eikä ylläpitäjien tutkintapyyntöön ole vastattu. Näin suuret somejätit nakertavat demokratiaa ja erityisesti koronan aikana, kun kampanjointi on siirtynyt korostetusti verkkoon kokoontumisrajoitusten vuoksi. Jopa valtamediat ovat olleet jo huolissaan somejättien kielteisestä vaikutuksesta demokratian toteutumisen kannalta.

Ajattelin, että syy Kansallismielinen-ryhmän poistamiseen näkyviltä olisivat ryhmään lähetetyt koronarokotuskriittiset postaukset, joihin puolestani itse suhtaudun kriittisesti. Tämä ei kuitenkaan ollut Facebookin ilmoittama syy, vaan jokin vanha, ISIS:iin liittyvä kuva. Ryhmän perustaja Roope Massinen on pyytänyt Facebookilta tilanteen tarkistusta, jotta se saataisiin takaisin toimintaan. Perussuomalainen Suomi-ryhmän kuukausia kestänyt sulku tekee turhiksi odotukset ryhmän palauttamiseksi ennen kuntavaaleja.

Facebook on poistanut pidempään ryhmään lähetettyjä sisältöjä lähes päivittäin. Tämä sisältöjen poistaminen alkoi äkisti ja yllättäen ehkä noin puoli vuotta sitten, mihin saakka ryhmä sai olla varsin rauhassa. Ryhmä perustettiin toukokuussa 2016.

Vaikuttaa siltä, että poliittinen vastapuoli ja tonennäköisesti näiden Suomeen tervetulleiksi toivottamat islamistit pommittavat ryhmää ilmiannoilla, koska nytkin ryhmän poistamisen syy oli tosiaan vanha ISIS-kuva, johon Fb:n botit eivät näin pitkällä viiveellä tietenkään reagoi. En ole nähnyt kuvaa, mutta se tuskin rikkoo Fb:n yhteisönormeja. Ilmeisesti Fb-ryhmiä onnistutaan kuitenkin sabotoimaan joukkovoimalla.

Käsittääkseni Kansallismielinen -Faceryhmä oli jäsenmäärältään suurin, julkinen kansallismielisten Facebook-ryhmä 9,3 tuhannella jäsenellään. Muut, aiemmin myös julkiset ryhmät on ilmeisesti muutettu jo yksityisiksi sabotointiuhkan vuoksi. Facebook on poistanut niitä yllättäen kokonaan silloin, kun ne olivat vielä julkisia. Suurella, kohdistetulla ilmiantojen määrällä Facebook saadaan poistamaan ilmeisesti lähes minkä tahansa ryhmän tai sisällön.

Jos olet joskus tullut itse poistetuksi tästä Facebook-ryhmästä, niin minä olen poistanut jäseniä sieltä hyvin harvoin. Minulla ei ole valitettavasti ollut aikaa seurata keskusteluketjuja kuin satunnaisesti. Koska suuri työmäärä on jäänyt paljolti ryhmän perustajan harteille, kynnys poistaa jäseniä on saattanut olla välillä matala, jotta ryhmä ei vaarannu. Virheitäkin on voinut tapahtua.