Tutkija Pasi Saukkonen (12.11.2022): Puheet työperäisestä maahanmuutosta täysin vastuuttomia

Päättäjien olisi todellakin lopetettava populismi asiassa ja sen sijaan, että haetaan vastakkainasettelua, pyrittävä yhdessä ratkaisemaan huoltosuhdeongelma. Tunnetusti isot ongelmat vaativat monenlaisia toimia laajalla rintamalla, eikä niihin ole yhtä yksinkertaista ratkaisua. Lisäksi, kun ongelman ymmärtää huonosti ja pinnallisesti, tehdään huonoja ratkaisuja, jotka helposti vain pahentavat ongelmaa. Esimerkiksi punavihreiden tarmokkaasti ajamat kotihoidontuen leikkaukset kunnissa, jotta maahanmuuttajaäidit saadaan töihin lasten ollessa vielä puhekyvyttömiä, on asiantuntijoidenkin mukaan ollut haitallinen yritys pyrkiä vaikuttamaan ongelmaan.

Tarvitsemme maahanmuuttoa osaratkaisuna, mutta sen tulee olla huolella säädeltyä, jotta saamme tarpeisiimme soveltuvia maahanmuuttajia, emmekä elintasopakolaisia, jotka jäävät joidenkin vuosien kuluttua Suomeen tulostaan sosiaaliturvan varaan, kun pizzeria ei enää ole kannattava kovan kilpailun seurauksena tai lähihoitajan työ tuntuu liian raskaalta ja kannattamattomalta sosiaaliturvan varassa elämiseen verrattuna.

Hallitun ja maltillisen maahanmuuton lisäksi meidän on ratkaistava suurempi ongelma, eli suomalaisten alhainen syntyvyys, joka ei vastaa suomalaisten toiveita lapsiluvusta. Kyse on myös suuresta inhimillisestä ongelmasta. Tietoisuutta ihmisen hedelmällisestä iästä ja hedelmällisyyden vaalimisesta on lisättävä, opiskelu on voitava joustavasti yhdistää lasten hankintaan nykyistä nuoremmalla iällä, lapsimyönteisyyden on näyttävä katukuvassa, ja kouluissa myönteisyys lasten hankintaa ja parinmuodostusta kohtaan on sisällytettävä opetussuunnitelmaan. Seksuaalikasvatus painottuu nyt hieman liikaa ehkäisymenetelmien syväanalyyttiseen tuntemiseen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009190374.html