(Julkaistu sosiaalisessa mediassa 15.12.2021)
Valtuuston kokouksessa maanantaina sain 1/3 toivomusesityksistäni lävitse. Tämä oli odotettavissa. Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetuksen rajaamista peruskouluissa siihen, kunnes osaavat hyvin suomea ei hyväksytty. Vihervasemmistosta kuuluu aina sellainen vasta-argumentti, kun Espoossakin noin 40:n maahanmuuttajien äidinkielten opettamisen lopettamista yhteiskunnan tuella ehdotetaan, että tutkimusten valossa oma äidinkielen opettaminen edistää suomen oppimista. Huomioin tämän ehdotuksessani, mutta edes kokoomuksen hyvin arka ja vaisu maahanmuuttokriittinen siipi ei uskaltanut toivomusesitystäni tukea, vaikka ovat kritisoineet asiaa toistuvasti.
Voitto tässä oli kuitenkin se, että sain kannatusta aloitteelle RKP:stä sekä demareiden somalitaustaiselta valtuutetulta. Tässä taas nähtiin, kuinka maahanmuuttajat ymmärtävät monikulttuurisuuden ongelmat usein paljon paremmin kuin suomalainen suvaitsevaisto ja ovat usein lähempänä perussuomalaisten ajatusmaailmaa (tai sitten kyseessä oli äänestysvirhe).
Alla näkyy myös soteen liittyvä, läpi mennyt toivomusesitykseni. Olen pitkään nähnyt suuren tarpeen monisukupolviasumisen edistämiselle, jotta saataisiin helpotettua vanhojen ihmisten ongelmia ja hoitajapulaa sekä lisättyä yhteisöllisyyttä. Läpi mennyttä aloitettani kannattivat lähinnä vihreät, rkp, kristilliset ja osa demareista. Kokoomukselta muiden kuin heidän omien puoluetovereidensa on vaikea saada myötämielisyyttä aloitteille – ainakin perussuomalaisten. Toki yksittäistapauksia löytyy.